* Een pasgeboren baby ziet vrijwel niets
* Het hoofd bestaat uit een kwart van het lichaam
* De kleur van de ogen verandert nog na de geboorte
* Te vroeg geboren baby’s hebben vaker de hik
* Pasgeboren baby’s hebben nog geen tranen
* Een baby kan ademen en slikken tegelijk
* Hoe wordt het geslacht een baby bepaald?
* Het verschil tussen een een-eiige- en een twee-eiige tweeling
* De gemiddelde lengte van baby's bij de geboorte
* Het gemiddelde gewicht van een baby bij geboorte?
* Tips om de speen vaarwel te zeggen
Wist je dat een pasgeboren baby na de bevalling nog bijna niets kan zien, het zicht is het minst ontwikkelde zintuig na de geboorte. Ze kunnen eigenlijk alleen licht, vormen en bewegingen waarnemen, maar alles is nog wazig. Waarschijnlijk hebben baby’s ook moeite met het onderscheiden van kleuren, pas na ongeveer een maand begint een baby kleuren te zien, daarvoor zien ze alles in zwart, wit en grijs. Als een baby 12 maanden is, ziet hij net zo goed als een volwassene.
Het lichaam van een pasgeboren baby bestaat dus nog voor een vierde deel uit het hoofd. Bij volwassenen is het hoofd ongeveer een achtste deel van het lichaam. De hersenen van een baby'tje zijn 10% van het totale gewicht. Bij volwassenen is dit maar 2% van het lichaamsgewicht.
De kleur ogen van een pasgeboren baby kan nog veranderen! Baby’s van ouders met een lichte huidskleur kunnen bij de geboorte nog blauwe ogen hebben, deze kunnen maanden later misschien verandert zijn naar groene of bruine ogen! Baby’s van ouders met een getinte huid worden vaak geboren met lichtbruine of lichtgrijze ogen, die worden nog in de loop van de tijd donkerder van kleur. Het veranderen van de oogkleur heeft te maken met het pigment dat toeneemt, pasgeboren baby’s hebben maar weinig pigmentcellen. Als de baby wat ouder wordt, ontstaan er meer pigmentcellen. Pas a ongeveer zes maanden hebben zijn ogen meestal hun definitieve kleur.
Te vroeg geboren baby’s hebben vaker last van de hik. De oorzaak hiervan is dat de longen nog niet zo goed ontwikkeld zijn. Met het hikken trainen prematuur baby's om hun ademhalingsspieren te controleren. In de baarmoeder kan een foetus van pas 9 weken al hikken.
De traanbuizen van pasgeboren baby’s zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Dus ook al kunnen baby's vaak al veel huilen, er zijn nog geen echte tranen. De tranen komen gemiddeld pas tussen ongeveer 3 en 12 weken na de geboorte omdat er dan ook voldoende traanvocht is om tranen te produceren
Al in je baarmoeder is jouw baby al druk aan het oefenen met verschillende gezichtsuitdrukkingen, maar echt doelbewuste bewegingen zijn dit nog niet. Als je baby ongeveer zes weken oud is zie je pas een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Bij ongeveer vier of vijf maanden kan jouw baby schaterlachen en als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou.
Het geslacht wordt bepaald door de zaadcel van de man. Een zaadcel bevat een X-chromosoom of een Y-chromosoom, terwijl een eicel alleen een X-chromosoom kan hebben. Meteen nadat de eicel bevrucht is is al duidelijk of het een jongetje (XY) of een meisje (XX) wordt. Een aantal andere factoren spelen echter ook een rol; Zaadcellen met een Y-chromosoom zijn sneller en hebben na de eisprong dus meer kans om de eicel te bevruchten, maar ze sterven ook eerder. Zaadcellen met een X-chromosoom hebben weer meer kans als er nog geen eisprong is geweest, omdat ze langer in leven blijven.
Gemiddelde lengte baby - jongens
De gemiddelde lengte van jongetjes bij de geboorte is 50 cm.
Normale lengte van een jongen ligt bij de geboorte tussen 47 tot 54 cm
Gemiddelde lengte baby - meisjes
De gemiddelde lengte van meisjes bij de geboorte is 49,4 cm.
Normale lengte van een meisje ligt bij de geboorte tussen 46 tot 54 cm.
Bron: www.gemiddeldgezien.nl
Bij een geboorte na 9 maanden ligt het gemiddelde gewicht van een baby tussen de 2500 en 4500 gram. Het gewicht van een gemiddelde baby is ongeveer 3500 gram.
Is er verschil in het gemiddelde gewicht van jongetjes en meisjes?
Doorgaans zijn jongens gemiddeld 120 gram zwaarder dan meisjes. Het gemiddelde gewicht van een jongetje is ongeveer 3410 gram en het gemiddelde gewicht van een meisje ongeveer 3290 gram.
Is het gemiddelde gewicht van een 2e kind zwaarder?
Ja, het gemiddelde gewicht van een tweede kindje is vaak hoger dan het eerste kind. Je kunt er van uitgaan dat een tweede baby gemiddeld vaak 200 gram zwaarder is als de eerste baby. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waarbij de eerste baby zwaarder is dan de eerste baby.
Bron: www.gemiddeldgezien.nl
- Verwacht iemand in jullie omgeving een baby? Misschien kun je jouw kindje misschien overthalen om de speen "door te geven" aan de nieuwe baby.
--Je kunt ervoor kiezen om de fopspeen samen met je kindje te begraven in de tuin als je die hebt. Leuk om er ook een aantal bloemenzaadjes bij te stoppen zodat er een paar maanden later een mooie bloem gaat groeien op die plek. Beter kun je de speen er zelf later wel ongemerkt uithalen zodat deze niet weer terug opgegraven gaat worden ;-)
-Je kunt het gebruik van een fopspeen ook geleidelijk aan afbouwen. Eerst mag jouw kleintje het alleen nog thuis en in de auto hebben, daarna mag het alleen nog in huis. De volgende stap alleen nog wanneer je kleintje gaat slapen etc.
-Laat je kindje het speentje meegeven aan de vriendin van de tandenfee, de "spenenfee". Zij laat een klein geschenkje/centje achter wanneer ze een speentje krijgt.
-Maak de fopspeen van je kindje vast aan een ballon en vertel je kleintje dat het op ontdekkingsreis gaat in de ruimte.
-Is het eind november, of al december? Misschien wil jouw kindje zijn of haar fopspeen wel meegeven aan Sint? Sint kan hem/haar misschien belonen met een extra stukje speelgoed. Je zou zelfs al even met je kindje kunnen gaan kijken in de speelgoedwinkel welk kadootje hij/zij aan Sint kan vragen als beloning.
-Natuurlijk kun je ook voor de drastische aanpak gaan en alle fopspenen in huis 's avonds in de vuilnisbak gooien wanneer jouw kindje slaapt. Dat wordt natuurlijk dan wel een boze kleine de volgende dag...