* Op welke dag worden de meeste kindjes geboren?
* Wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent
* Brandend maagzuur tijdens zwangerschap
* Gewichtstoename tijdens je zwangerschap
Een van de eerste symptomen waar aan je kunt merken dat je in verwachting bent is gevoelige borsten. Maar welke andere tekens worden met een zwangerschap geassocieerd?
1. Een veel voorkomend symptoom bij de zwangerschap is misselijkheid. Vaak in de ochtend maar het kan eigenlijk de hele dag voorkomen.
2. Een verscherpte smaak- en reukzin; Sommige geuren of smaken staan je erg tegen, een bekend voorbeeld hiervan is koffie. Of, misschien ben je juist helemaal verzot geworden op bepaalde producten. Heb je sterke veranderde reacties op voedsel dan kan dit wijzen op een zwangerschap.
3. Vermoeidheid. Je kunt op elk moment van de dag wel in slaap vallen. Je kunt je moe en lusteloos gaan voelen.
4. De veranderende hormonen in je lichaam kunnen ook hoofdpijn veroorzaken, daar kun je dus vaker last van hebben als je in verwachting bent.
5. In het begin van de zwangerschap is het heel normaal dat je vaker moet plassen. Dit komt omdat je baarmoeder nog laag in de buik ligt en tegen je blaas drukt.
6.Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap kun je opnieuw acné krijgen net zoals in je puberteit. Dit heeft alles te maken met je hormonen die overuren maken.
6. Je kunt last hebben van een te lage bloeddruk in het begin van je zwangerschap waardoor je je slap voelt en zelfs kunt flauwvallen.
Bij veel vrouwen komen deze symptomen voor als ze zwanger zijn. Gebruik natuurlijk beter een zwangerschapstest of raadpleeg je huisarts als je 100% zeker wilt zijn of je in verwachting bent.
Ochtendmisselijkheid kan verschillende oorzaken hebben: een verhoging van het zwangerschapshormoon (HCG hormoon) dat wordt afgescheiden als het bevruchte eitje zich heeft ingenesteld), het suikergehalte in je bloed is laag, je reukzin die is veranderd, vermoeidheid of stress e.a.. Dat is voor iedere vrouw weer verschillend.
. eet op verschillende tijdstippen van de dag
. kies voor koude gerechten (minder onaangename geurtjes)
. vers geperst citroensap of vermengd met suiker in een warm water
. eet veel koolhydraten om je je bloedsuikerspiegel in balans te houden zoals; bananen, aardappelen, rijst, pasta, ontbijtgranen, enz.
. Gember bevordert de spijsvertering en versterkt de spieren van het verteringsstelsel
. eet niet te vet en niet te pikant
. beter niet met een lege maag op gaan staan. Leg een paar beschuitjes, biscuit, stukjes fruit of een granenreep naast je bed klaar
. drink een glas water 30 minuten voor en na het eten in plaats van bij de maaltijd. Tijdens de dag drink je best in kleine beetjes
. beter niet gaan liggen na de maaltijd
In de grafiek hieronder vind je de gemiddelde geboortes in een jaar in de VS, gemeten over 25 jaar. Grappig om te zien dat er in september heel veel baby's geboren worden, deze kindjes worden dus verwekt in of rondom de kerstvakantie in de koudste maanden van het jaar.
Ik ben zelf trouwens in september geboren :-)
Maar 4% van alle zwangere vrouwen bevalt op haar uitgerekende datum! De meeste vrouwen bevallen namelijk tussen week 37 en week 42 van hun zwangerschap, dus de lengte van de zwangerschap verschilt ook nogal. Verwacht je een tweeling dan beval je over het algemeen nog eerder.
Wat is nu een normale gewichtstoename?
Het is onvermijdelijk dat je enkele extra kilo's zult meedragen tijdens je zwangerschap, maar de ene vrouw komt veel meer aan dan de andere. Wanneer neemt je gewicht je het meeste toe tijdens die 9 maanden?
Bij een bezoekje aan de gynaecoloog of vroedvrouw zul je te horen krijgen dat vrouwen gemiddeld zo'n 12 kilo bijkomen tijdens hun zwangerschap. Maar wist je dat je BMI* die je vóór je zwangerschap hebt bepaalt wat je ideale gewichtstoename is?
BMI onder de 18: 12 tot 18 kilo
BMI tussen 18 en 24: 11 tot 15 kilo
BMI tussen 25 en 30: 7 tot 11 kilo
BMI boven de 30: 7 kilo
Wanneer je zwanger bent van een tweeling mag je gemiddeld tussen de 11 en 25 kilo aankomen.
De gewichtstoename zal geleidelijk aan gebeuren maar je zult de eerste maanden niet zo heel veel bijkomen. De laatste weken van je zwangerschap zul je merken dat de extra pondjes zich veel sneller opstapelen.
*BMI (Body Mass Index) Deze methode geeft een indicatie van je gewicht in verhouding tot je lengte.